Jag använde de lediga dagarna mellan jul och nyår till att göra en resa till Krakow, en plats jag bara sett flygplatsen av tidigare men hört skulle vara väl värd ett besök.  Min turfvän JKJE, var också med.

Krakows historiska centrum är klassat som  ett världsarv, och det var inte svårt att förstå varför. Vackra och intressanta byggnader.


Det finns fyra zoner i Krakow, så de var snabbt avklarade, men inte besöket i staden. Det blev ett besök i slottet Wawel och en tur i de underjordiska utgrävningarna under stora torget.


Kvällarna använde vi på olika sätt, efter gemensam middag på nån av de lokala restaurangerna där maten och ölen var god och billig så utforskade den yngre av oss  de lokala pubarna, men den äldre (undertecknad) vilade sig för kommande dagar. 


Dag 2 gjorde vi en dagsutflykt till Slovakien, till staden Bardejov, som klassats som världsarv eftersom det är en välbevarad medeltida stad. 

Efter en billig (3,5€ för soppa, fläskstek och en efterrättskaka), men välsmakande, lunch begav vi oss tillbaka mot Polen. På vägen tillbaka passade vi på att besöka ytterligare ett par världsarv, två av Polens magnifika träkyrkor. 

St. Michael Archangel's Church, Brunary

Saints Philip and James Church, Sękowa


Tredje dagen började med ett besök i Auschwitz, mycket lärorikt och intressant, men också mentalt jobbigt. Det man påminns om är fruktansvärt, speciellt när man inser att historien riskerar att upprepa sig i nutid. Det är viktigt att inte glömma det som hände. Ett besök här är ett absolut måste om man är i Krakow.

På vägen tillbaka till Krakow gjorde vi ett besök i Kalwaria Zebrzydowska, ett pilgrimscenter som klassats som ett världsarv. 


Sista dagen blev det ett besök i saltgruvan i Wieliczka, strax utanför Krakow. En lång (drygt två timmar) men intressant guidning där vi gick från ytan till 135 meter under jord. Som tur är slipper man gå upp igen, det finns en hiss som förde oss tillbaka till ytan. I gruvan finns statyer gjorda av gruvarbetarna, stora salar, ett kapell, underjordiska sjöar och mycket annat vackert.


Kvällsbild över Krakow.


Det blev endast 13 zoner på hela resan, varav sju världsarv, men alla är väl värda ett besök.