I helgen åkte jag till Skåne igen, för att hälsa på min pappa. Jag passade självklart på att turfa lite. Målet var att utöka min samling zoner i utmaningen En Skånsk Klassiker så jag började med att besöka HellBridge, en hängbro i en vacker dalgång nära Tomarps Kungsgård.

 

 


Vägen fortsatte mot Magleröd och Skånes högsta punkt, 212,2 meter över havet. Inget utsikt och inget mer spännande än att det är den högsta punkten.


Därefter iväg till Skäralid för att besöka betydligt finare omgivningar i Söderåsens nationalpark. Efter en god lunch begav jag mig upp till Hjortsprånget, en smal klippa som skjuter ut över ravinen med Skäraån nedanför. Platsen har fått sitt namn av att man förr i tiden jagade hjort här och drev ut dem över klippkanten.

 

Sen en kort promenad nere i ravinen längs ån.


Sen var det dags att besöka Jällabjär, ett vulkanberg med mycket vacker skogsomgivning. Tyvärr var vädret inte med mig så bilderna gör inte platsen rättvisa.


Nu var det dags för att besöka Skånes mittpunkt, i Höör. 

Jag passade på att ta en liten cykeltur i Höör där jag hittade ett mysigt litet café på Höörs mölla.

 
Sen en kort avstickare till Rövarekulans naturreservat, där besöket blev onödigt kort pga av det ösregn som kom.


Detta avslutade turfen den första dagen och det var dags att bege mig till pappa för kvällsvard och ett efterlängtat besök.


Nästa dag gjorde jag en kortare dagsutflykt, där jag tog zoner i de sista obesökta kommunerna i Skåne, samt tog mig så långt söderut man kan komma i Sverige, Smygehuk. 


Sista dagen, hemresedagen, avslutades besöket med en utsökt lunch på Ringsjö Krog & Wärdshus. På vägen hem passade jag på att besöka den västligaste punkten i Skåne. Jag har vid en tidigare resa besökt den nordligaste, östligaste och lägsta punkten, så denna zonen skulle sätta punkt  :-P på jakten på positioneringszoner. Zonen ligger vackert belägen vid Kullens fyr. 


Inte långt därifrån ligger både Josefinelust och Nimis, Lars Vilks konstverk. Båda är väl värda ett besök.

 

Jag hade inga badkläder med så det blev mest tid i Nimis.

Det är ganska mödosam klättring både till Josefinelust och Nimis, så bekväma vandringsskor är att rekommendera.

Som avslutning på dagen och resan blev det ett besök i Hovs Hallar och Torekov.

 


Med detta så har jag klarat ett delmoment , det för utsökt positioneringsexpertis, i den Skånska klassikern. Jag har också klarat alla utom en zon i ett annat delmoment (äventyrsmedalj). Den som saknas är FalsterLive, vilken ligger på Måkläppen längst ut på Falsterbonäset. På Måkläppen råder besöksförbud 1:a februari till sista oktober, så inget besök där förrän i slutet på året.

Utöver dessa har jag två delmoment kvar som jag nog berättar om en annan gång.